Trening a dieta wegetariańska
Dużo osób uważa, że dieta oparta na produktach roślinnych nie jest w stanie zaspokoić żywieniowych potrzeb osób ćwiczących. Według niektórych, bez mięsa nie jesteśmy w stanie zbudować siły i wytrzymałości z powodu niewystarczającej ilości białka w diecie, a jeżeli dostarczamy zalecane zapotrzebowanie to nie jest one tak wartościowe jak z produktów zwierzęcych.
Otóż, możemy zaspokoić zapotrzebowanie na białko dietą wegetariańską, o ile odżywiamy się w sposób urozmaicony. Nawet osoby stosujące trening siłowy, są w stanie dostarczyć odpowiednią ilość białka, ponieważ czynnikiem ograniczającym przyrost masy mięśniowej jest całkowite zapotrzebowanie kaloryczne.
Dobrymi źródłami białkowymi dla wegetarian są:
warzywa strączkowe, orzechy, nabiał, jajka, nasiona, produkty sojowe, zboża.
Aby uzyskać wysokiej jakości białko w diecie wegetariańskiej należy uzupełnić je poprzez połączenie produktów roślinnych z co najmniej dwóch poniższych kategorii:
1) warzywa strączkowe: soczewica, groch, fasola
2) zboża: chleb, makaron, ryż, owies, płatki śniadaniowe, kukurydza, żyto
3) orzechy i nasiona: orzeszki ziemne, nerkowca, migdały, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, dyni,
4) produkty sojowe: mleko sojowe, tofu, siekane mięso sojowe, burgery sojowe.
Przykład:
produkty zbożowe z warzywami strączkowymi: smażone w woku tofu z warzywami i ryżem.
Związane jest to z tym, że produkty roślinne nie posiadają w sobie wszystkich podstawowych aminokwasów, i pewne niedobory z jednych zostają uzupełnione przez drugie np.,
– produkty zbożowe posiadają mało lizyny
– produkty strączkowe metioniny.
Połączenie w posiłku obu produktów uzupełnia ich wzajemny niedobór.
Jeżeli Twoja dieta nie będzie przystosowana do Twoich potrzeb – zależnych np. od intensywności, ilości treningów to bez względu na to czy to dieta wegetariańska czy zwykła, nie będziesz w stanie osiągnąć zamierzonego celu.
W celu rozwiązania problemu żelaza w diecie wegetariańskiej, należy wspólnie spożywać produkty bogate w witaminę C (np. owoce i warzywa) wraz z produktami bogatymi w ten pierwiastek (orzechy, warzywa zielone – brokuły, szpinak, nasiona, suszone owoce, chleb razowy, zbożowe produkty pełnoziarniste).
Według badań medycznych osoby stosujące dietę wegetariańska rzadziej doświadczają niektóre choroby, na przykład choroby serca, nowotwory, cukrzycę, otyłość, wysokie ciśnienie.
Bartosz Orzeszyna
669-556-352
Trener Osobisty /
Więcej informacji o diecie wegetariańskiej znajdziesz tutaj - Catering wegetariański LookFit
Wylicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne - Kalkulator BMI