Dieta w cukrzycy

Zalecana osobom z insulinoopornością oraz cukrzycą typu II. Polega na modyfikacji zestawów poprzez ograniczenia podaży łatwoprzyswajalnych węglowodanów. Dieta ta pozwala na wyrównanie cukrzycy poprzez stabilizację poziomu glukozy we krwi, przez co zapobiega wczesnym i późnym powikłaniom cukrzycy.

Powrót

Przykładowe Menu

Śniadanie:

Omlet z jogurtem greckim i malinami

II Śniadanie:

Grillowane szaszłyki z owoców

Obiad:

Stek z rusztu z pomidorami, cebulą i pieczarkami

Podwieczorek:

Smoothie kiwi-pomarańcza

Kolacja:

Przekładaniec z wędzonym indykiem i pomidorami

Śniadanie:

Jajka nadziewane wędzonym łososiem i chrzanem

II Śniadanie:

Gofry z dyni i owocami

Obiad:

Polędwiczka wieprzowa ze szpinakiem ryżem brązowym

Podwieczorek:

Krem kalafiorowy

Kolacja:

Sałatka śródziemnomorska